Bezlepková dieta už od dětství

Držíte dietu? A držíte ji proto, že musíte, nebo proto, že chcete? Takzvaní bezlepci v tomto směru příliš nemají na výběr. Vynechat ze svého jídelníčku musí všechny potraviny, které obsahují lepek, tedy ječmen, pšenici, žito i oves. O své bezlepkové dietě hovoří jednadvacetiletý Ondřej Sobotka ze Žďáru nad Sázavou.

Bezlepková dieta je určena pro lidi, kteří ze zdravotních důvodů vynechávají ve svém jídelníčku lepek. Nesmí jíst cokoliv, co obsahuje ječmen, pšenici, žito a oves. Víc už nám poví Ondřej Sobotka.

KDY JSTE POPRVÉ ZJISTIL, ŽE JSTE BEZLEPEK?
Přišli jsme na to v sedmé nebo osmé třídě na základní škole. Míval jsem dost velké bolesti břicha. Pak jsme šli k doktorovi na kontrolu, aby se zjistilo, z čeho to je. Tam mě poslali na gastroskopii (vyšetření horní části zažívacího traktu). Když ale přišly výsledky, nebyly úplné. Takže nebylo na sto procent jisté, jestli tu bezlepkovou dietu mám mít, nebo nemám. Asi půl roku jsem pak držel bezlepkovou dietu. Pak jsme byli na kontrole u doktora, který podle krve poznal, že už jsem v pořádku, tak jsem to pak nedržel vůbec. Jedl jsem, co jsem chtěl. Jenže za nějaký čas jsem šel na gastroskopii znova a zjistilo se, že když jsem tu dietu nedržel, dělaly se mi ve střevech polypy. Moje tělo lepek prostě nedokáže strávit. Nakonec tedy naznali, že musím držet bezlepkovou dietu už celoživotně.

CO TO PRO VÁS ZNAMENALO?
Bezlepková dieta je sama o sobě nesnášenlivost lepku. Když to podám úplně jednoduše, existují dva druhy. Bezlepková dieta, která znamená, že pokud sníte něco s lepkem, vyvolá to u vás alergickou reakci – buď se ten člověk osype, nebo ho hned bolí břicho a podobně. Druhá je celiakie, kde se žádná okamžitá alergická reakce neprojeví. Třeba já na to žádnou alergii nemám, když bych teď něco snědl, tak se mi nic nestane, nějak to na sobě nepocítím. Ale za nějaký čas bych klidně mohl mít třeba rakovinu tlustého střeva, nebo jinou nemoc. Může se mi něco stát, ale nemusí.

JAK TEDY VYPADÁ VÁŠ DENNÍ JÍDELNÍČEK?
Na snídaní si dávám bezlepkové pečivo. Kupuji si směsi na chleba, protože máme domácí pekárnu na chléb. Ke směsi stačí přidat jenom vodu, olej a za tři až čtyři hodiny je to hotové. Samo se to zamíchá, nakyne a upeče. Jednodušší, ale dražší variantou je si kupovat už hotové bezlepkové pečivo – bagety, chleby a podobně. Obědy si zajišťuji sám, protože se většinou jen tak někam do restaurace zastavit nemůžu. Základní věci, jako jsou rýže, maso, zelenina, ovoce, můžu. V každém obchodě se teď už dají sehnat i bezlepkové těstoviny. Problém je spíš s tím, že lidé zahušťují moukou nejrůznější omáčky. Opravdu ji dnes najdete téměř všude – i v salámech, párcích, dokonce i tam, kde byste to opravdu nečekali, třeba v nějakých levnějších brambůrkách. Musím si tedy dávat pozor, co jím, ale za tu dobu, co dietu držím, už tak nějak vím, co můžu a co ne. Pokud ale někde píšou, že by to mohlo obsahovat stopy lepku nebo obilovin, tak to není nic špatného, to si ještě dát můžu. Variant je ale spousta. Dám příklad: o víkendu máte na oběd řízky – ty si nemůžete dát, protože jsou obalené ve strouhance, která je z mouky. Pokud je ale obalíte do kukuřičné strouhanky, není problém. A tak je to se vším. Existuje kukuřičná mouka, rýžová mouka, omáčky můžete místo mouky zahustit solamylem.

MŮŽETE SI DÁT DEZERT KE KÁVĚ?
Je to jednoduché, pokud peču dezert, přimíchám místo normální mouky tu bezlepkovou. Zbytek – vajíčka, máslo, sůl a další si dát můžu. Akorát je to těsto potom takový sušší. Když pečete bezlepkové pečivo nebo buchtu, musíte počítat s tím, že bude sušší, ale člověk si na to po čase zvykne.

DODRŽUJETE DIETU STRIKTNĚ, NEBO OBČAS ZHŘEŠÍTE?
Porušovat dietu bych neměl, ale někdy se to stane. Jednou za čas to ale na mě vliv nemá. Kdybych to však dlouho nedodržoval, začalo by mě opět bolet břicho. Dřív jsem to porušoval určitě kvůli pizze, tu mám rád. Ale dnes už se vyrábějí i bezlepkové pizzy, mají je v nabídce ve většině pizzerií. Do restaurací nejraději chodím na steak, a ten pro mě není nijak nebezpečný. Problém ale nastává, když jedeme ze zápasu. Mívám velký hlad a jediné, co můžeme, je zastavit někde na benzince, nebo se najíst přímo na zápase. Tam si ale můžu dát leda tak nějakou klobásu s chlebem nebo párek v rohlíku. Takže občas dietu poruším, ale ne kvůli tomu, že bych chtěl, ale mám strašný hlad a nic jiného mi úplně nezbyde. Neměl bych správně ani kebab v tortille, tak si ho dávám s hranolkama, ale i v tom mase může být nějaké procento mouky.

A MŮŽETE VŮBEC PÍT PIVO?
Běžně bych ho ani pít neměl. Sice existují i bezlepková piva, ale ta nejsou vůbec dobrá. Jediné pivo, které můžu tak nějak pít, je Plzeň, a to jsem zjistil docela nedávno a překvapilo mě to. Plzeň je totiž jediné pivo, které obsahuje minimum těch látek, jako jsou ječný slad a další látky piva, které bych neměl. V běžném pivu je toho totiž docela dost. Plzeňské pivo tedy není bezlepkové, ale obsahuje jen minimum těch látek, a pro bezlepkovou dietu je dejme tomu vhodné.

JAKÝ JE V DNEŠNÍ DOBĚ VÝBĚR BEZLEPKOVÝCH POTRAVIN?
V dnešní době už je výběr velký, ale sama vidíte, kolik to stojí. Malá kostka chleba kolem 60 Kč. Dvě bagety za 30 Kč. Ale opravdu je z čeho vybírat, v obchodech už mají i samotné regály s bezlepkovými potravinami. A například nedávno jsem byl v kavárně v Olomouci, kde měli v nabídce hodně bezlepkových zákusků. Ono se to dost rozšiřuje, takže za to jsem rád. Občas i ve Žďáře mají v kavárnách bezlepkové zákusky. Je to drahé, ale výběr je čím dál větší. V dnešní době se dá udělat bezlepkové v podstatě cokoliv, ale připlatíte si za to.

CO SI MYSLÍTE O LIDECH, KTEŘÍ DRŽÍ BEZLEPKOVOU DIETU,I KDYŽ NEMUSEJÍ?
Spousta lidí to drží jen kvůli tomu, že je to zdravější – nejíst mouku, bílé pečivo. Já osobně kdybych neměl bezlepkovou dietu, tak ji prostě nedržím. Protože mě to štve. Teď už mi to sice tolik nevadí, jako dřív, ale ze začátku to bylo těžší. Na základní škole jsem si musel dávat pozor úplně na všechno, co jsem jedl. Naštěstí tam pro mě a pár dalších dětí vařili bezlepkově. Teď už to v podstatě nevnímám, zvykl jsem si. Už vím, kterým potravinám se vyhnout a které můžu klidně sníst.