Coca-Cola, pravda o vánoční klasice

Černý perlivý nápoj Coca-Cola ochutnal už snad každý z nás. Našemu zdraví ničím neprospívá. Věděli jste, jaké látky v ní obsažené nám mohou škodit? Co se stane s naším tělem, když ji vypijeme? Jak často ji můžeme pít, aby našemu organismu neublížila? Pár skleniček týdně nám neuškodí, pokud dodržujeme zásady zdravého životního stylu – jíme vyváženě a máme dostatek pohybu.

Je obecně známo, že sladké perlivé nápoje nejsou příliš zdravé. To samé platí i pro celosvětově oblíbenou limonádu Coca-Cola. Nejedná se o zdravý nápoj, omezená konzumace by však vadit neměla. Na internetu o ní koluje hned několik mýtů – dokáže rozpustit minci i zuby. Žádný z nich však doposud nebyl prokázaný.

ÚČINEK LÁTEK
Coca-Cola obsahuje látku E338. Jedná se o kyselinu fosforečnou, která okyseluje nápoj a dává mu štiplavou chuť. Průmyslově se vyrábí reakcí oxidu fosforečného a vody. V nižších dávkách není nijak zásadně škodlivá. „Při vyšším příjmu se z těla vylučuje v podobě fosforečnanu vápenatého a může způsobovat zvýšené vylučování vápníku z těla. Pokud tělo nemá dostatek vápníku, je nuceno čerpat z kostí. Poté dochází k odvápnění kostí, odborně řečeno osteoporóze, která se může projevit zvýšenou lomivostí kostí,“ vysvětluje výživová poradkyně Taťána Wasserbauerová. V nadměrném množství může být škodlivý i kofein a jednoduchý cukr. Ten se při zvýšené konzumaci usazuje v podobě podkožního tuku a je předzvěstí nejrůznějších civilizačních onemocnění, jako jsou zvýšený krevní tlak a cukrovka. Látky, které by prospívaly našemu organismu, se v nápoji nevyskytují. „Jedná se o prázdné kalorie, což je potravina, která má energetickou hodnotu bez jakýchkoli prospěšných živin,“ říká Wasserbauerová. Pouze v některých situacích může být prospěšná přítomnost cukru. „Pokud se dostaneme do stavu hypoglykémie, tedy snížené hladiny krevního cukru, jednoduchý cukr může dopomoci k vyrovnání jeho hladiny,“ dodává. Hypoglykémie se může objevit například při vyčerpání během sportovní aktivity. Ve stejných případech může být užitečná i přítomnost kofeinu.

CO SE DĚJE S NAŠÍM TĚLEM
Po vypití Coca-Coly dojde k rychlému vzestupu hladiny krevního cukru, kvůli nadměrné tvorbě inzulinu. Jde o nápoj, který se vyznačuje vysokým glykemickým indexem GI. Tato hodnota určuje, jak rychle se po požití dané potraviny uvolní cukr do krve – s jakou rychlostí dojte k vzestupu krevního cukru. „Kvůli rychlému vzestupu krevního cukru ale také dojde k poměrně rychlému poklesu cukru a tělo tak může procházet malým „glykemickým“ šokem,“ popisuje poradkyně. Po nějakém čase dojde k absorpci kofeinu, což má za následek zvýšení krevního tlaku. Dále se zvýší produkce dopaninu, který stimuluje nervová centra a navozuje dobré pocity. Vypitím nápoje se také uměle zrychluje metabolismus.

JAK ČASTO JI MŮŽEME PÍT
Podle Taťány Wasserbauerové je omezená a opatrná konzumace Coca-Coly naprosto v pořádku. „Pár skleniček týdně rozhodně neuškodí. Důležité je hlídat si zdravý životní styl, vyváženou stravu a dostatek pohybu,“ doporučuje. Pozor by si měl dát člověk v příjmu kyseliny fosforečné, kde je maximální přípustné množství 70 mg/kg tělesné hmotnosti denně.

PŮVODNĚ OBSAHOVALA KOKAIN
Článek v The New York Times z roku 1988 potvrzuje, že ze začátku se při výrobě Coca-Coly přidávaly extrakty listů koky obsahující kokain. Kvůli jeho špatné pověsti bylo množství snižováno a od roku 1929 se kokain přestal používat úplně. Extrakt listů koky je dodnes jednou z ingrediencí, ale kokain už samozřejmě neobsahuje.