Jak si elegantně poradit s kocovinou

Večer jdete na oslavu, alkoholické a míchané nápoje mícháte opravdu důkladně jeden s druhým, vracíte se spolu s vycházejícím sluncem, a po pár hodinách spánku se probouzíte naprosto fit a nabití energií. Ne, tak to, bohužel, nechodí. Ve většině případů se vám představí „kamarádka“ kocovina. A představí se v plné parádě.

Bolest hlavy, sucho v ústech, pocení a nevolnost je výčet jen několika příznaků. Na vzniku kocoviny se podílí několik faktorů. Jedním z nich je dehydratace. Alkohol blokuje zpětné vstřebávání vody v ledvinách, a tělo si tak žádnou neponechává. Proto máte ráno takzvaný „sušák“, kdy tělo zoufale volá po tekutinách. Alkohol také způsobuje odplavení sodíku a draslíku, látek nezbytných pro nervy  a svaly. Organismu chybí také glukóza. To se projeví zesláblostí, třesem a nekoordinovanými pohyby.

Co je pro vás důležité, je fakt, že druh konzumovaného nápoje má na ranní následky zásadní vliv. Alkoholické nápoje obsahují celou řadu látek. Kromě vody a ethanolu obsahují také tzv. kongenery. Čím více těchto vedlejších látek vypijete, tím horší průběh bude vaše kocovina mít. Nejvíce jsou obsaženy v červeném víně a tmavých likérech – whisky, brandy, tequille a burbonech. V čirých nápojích jako jsou vodka, gin nebo bílé víno jich je naopak méně, a tak i kocovina bude lepší (pokud se to vůbec dá hodnotit).

V dnešní době už na kocovinu existuje řada léků. Jejich účinky ale nejsou vědeckými výzkumy ověřeny a výsledky jsou sporné. Nejlepším lékem na kocovinu (a také jediným spolehlivým) je čas. Protože jsou ale minuty s kocovinou dlouhé jako hodiny, máme pro vás několik tipů, jak její průběh urychlit a zmírnit.

Základem je dodat organismu vodu, protože tělo je silně dehydratované. Na „vznášející se žaludek“ zase pomůže cukr. Ideálně si dejte čaj, a do něj hodně medu. Další možností jsou ovocné džusy. Ty kromě cukrů obsahují také různé vitamíny. Nejvíce vaše tělo ocení vitamín C a B. Podle některých studií také pomůže hovězí vývar nebo česnečka. Koneckonců dodáte tělu vodu a další důležité látky, které mu právě chybí.

Prášky jako aspirin nebo ibuprofen sice zmírňují bolesti, ale zase nejsou ideální pro žaludek. Může se tedy stát, že jen přilijete olej do ohně. Snad nejlepším jídlem po těžké noci jsou vajíčka. Pokud je zvládnete pozřít, pomůžou vám s odbouráváním látek, které vám dělají tolik zle. Další důležité látky doplníte banánem nebo kiwi. Překyselený žaludek pomůže zmírnit roztok s jedlou sodou.

Pokud jste schopni pohybu, neváhejte a běžte se alespoň projít. Okysličení krve urychlí odplavování škodlivin z těla. Kdo se na to necítí, měl by raději v klidu kocovinu vyležet. Spánek je samozřejmě vaším přítelem, a jestli tu možnost máte, dopřejte si jej v hojnosti.

Mezi lidmi je rozšířeno mnoho mýtů ohledně pití alkoholu a následné kocoviny. Například o pití kávy, jako první pomoci na kocovinu. Kofein obsažený v kávě sice navozuje do určité míry pocit bdělosti, jinak ale káva podporuje „odvodňování“ organismu. Místo úlevy by nastal pravý opak. „Vyprošťovák“ po ránu utlumí příznaky aktuální kocoviny. Další přísun alkoholu ale pomůže jen dočasně. Kocovina se vrátí jako boomerang a často ještě silněji.

Proto až příště půjdete na drink, pijte s rozumem a s myšlenkou na to, jak Vám může být druhý den.