Myslete na bylinky i v zimě

Čerstvých bylinek se snad nemůže člověk nikdy nabažit. V zimě je ale složitější se k nim dostat. Některé odrůdy však lze vypěstovat i v zimních měsících nebo je můžeme prostě nasušit. Jak se blíží advent, blíží se i vánoční svátky a s nimi spojené hodování. Dobrého jídla si přes Vánoce možná dopřeje i ten, co se přes rok hlídá a nejednomu z nás se občas udělá těžko. I s tím mohou bylinky pomoct.

V zimních měsících nemusí být zdrojem potřebných vitaminů jen ovoce, ale třeba také bylinky v sobě skrývají spoustu látek, které nám i v zimě mohou dělat nejen radost v kuchyni, ale pomoct například i při chřipce a nachlazení. Některé z nich si dokonce i teď můžeme doma vypěstovat. Které to jsou a jak se o ně starat? Jaké léčivé vlastnosti mají třeba mateřídouška, šalvěj nebo rozmarýn?

S pěstováním bylinek lze začít i teď, když už o sobě dává občas vědět mráz a někteří z nás už vyhlížejí sníh. Máte v podstatě dvě možnosti, první z nich se říká rychlení, kdy z rostlinky získáte maximum, obvykle je to pro ni ale vyčerpávající proces a na jaře pak uvadne. Druhým způsobem je o bylinku se starat delší dobu a nespěchat na ni. Zalévat ji tedy méně, než při rychlení. V tom případě ale musíte počítat s tím, že sklízet ji budete moci až na jaře.

Stejně jako ostatní rostliny i bylinky je dobré pěstovat tam, kde je dostatek světla. Ideální teplota je potom něco kolem 15 °C. Pokud nemáte zimní zahradu, květináč můžete umístit na okno, nejlépe však směrem na jih nebo východ. Pokud chcete bylinky sklízet už v zimě, nebojte se ani vyšších teplot.

Meduňka, dobromysl, tymián, mateřídouška, ale i pažitka zimu venku klidně přečkají, pokud je ale chcete sklízet i přes zimu, musíte je přesunout dovnitř. Stejně tak rozmarýn nebo levandule, jsou řazeny mezi trvalky, jsou ale citlivější na mráz, proto se musí tzv. zazimovat.

Mateřídouška je vhodná při nachlazení. Má uklidňující účinky a snižuje svalové napětí. Právě kvetoucí nať je vhodná při nachlazení, ale pomáhá i při žaludečních potížích. Takže nejenže vypadá a voní krásně, ale je i léčivá.

Jestli už vás nějaké to nachlazení postihlo, pomoct mohou i další bylinky, třeba šalvěj. Tato rostlina zase zmírňuje kašel. Takzvané babské ucho má trochu nahořklou chuť, je ale bohatým zdrojem vitaminu C. Obsahuje také spoustu minerálních látek. Působí jako dezinfekce, používá se často při zánětech v dutině ústní.
V kuchyni je využití šalvěje rozmanité. Hodí se k rybám, ale i do nádivek. Doporučována bývá tato bylina v kombinaci s tučnými masy, a to proto, že pomáhá při zažívání.

Všeho s mírou však platí i tady. Šalvěj obsahuje látku jménem thujon, která je ve větší míře jedovatá. Nevhodná je pro kojící a těhotné ženy, může totiž ovlivnit produkci mateřského mléka.

Rozmarýn lékařský zase zlepšuje krevní oběh, zvyšuje totiž krevní tlak. Pokud se vám zdá, že máte neustále chladné nohy a ruce, pomoct vám může právě rozmarýn. Zvyšuje také koncentraci a celkově má na tělo dobrý vliv. Když už byla řeč o jídle, rozmarýn se hodí do polévek, k zelenině, ale i sýrům a samozřejmě masům.

Bylinek je celá spousta, některé jsou známé a i v moderní kuchyni je často používáme, na jiné se trochu zapomnělo. Každopádně jsou to cenné zásobárny prospěšných látek, které obohatí nejen chutě jídel, ale prospějí i našemu zdraví. O některých dalších pokladech třeba příště.