Pečujte o dřevo ve vaší domácnosti

Ať už jste konzervativní nebo v domácnosti experimentujete a zařídili jste se moderně, rozhlédněte se. Určitě vidíte něco ze dřeva. Podlahu, polici, rám zrcadla nebo možná jenom rámeček. I tak vás bude zajímat, jak můžete dřevěným povrchům ve vaší domácnosti pomoci k lepšímu životu. Jak se tedy o dřevo doma starat? A jaké to je mít třeba dřevěné nádobí? Které dřeviny se k výrobě nábytku používají nejčastěji a co se dá udělat se vzniklým odpadem?

Vezmeme to z gruntu. Jaké dřevo se vlastně na výrobu nábytku nejčastěji používá a která dřevina je tedy v našich domácnostech nejrozšířenější?

KTERÉ DŘEVINY MÁTE DOMA?
Základní rozdělení můžeme pojmout tak, že si rozdělíme materiál na masiv a lamino. Masiv je oblíben pro svoji přírodní krásu a vůni. Věděli jste, že vůně dřeva je dána množstvím éterických olejů, pryskyřic a tříslovin? Každá dřevina má tak specifickou vůni. Důležitým kritériem je také tvrdost materiálu. Měkčí dřeva jsou například smrk, jedle, borovice, lípa, topol nebo olše. Mezi tvrdší naopak patří třeba dub, buk, javor, jasan, jilm nebo akát a habr. Takový modřín lze ale zařadit někam mezi tyto dvě kategorie. V případě lamina jde o povrchově upravenou dřevotřískovou desku. Bezesporu jde o levnější variantu. Nalisovaná povrchová vrstva je odolná proti krátkodobému působení vody a je tak snadno omyvatelná. Vybrat si můžete z množství dekorů a barev. Zmínit je potřeba ještě dýhu. Tato varianta bývá totiž využívána poměrně často a je kvalitnější než lamino. Jde o kus tenkého dřeva na nosném podkladu, kterým bývá dřevotříska. Stejně jako masiv lze dýhu mořit a tak získat různé odstíny použitých dřevin. Nicméně je třeba brát v potaz, že jde o přírodní materiál a ten během let neustále pracuje. V případě překližky jde o vrstvení dýhy. Ta se lepí křížem minimálně ve třech vrstvách.

JAK DŘEVO CHRÁNIT?
Dřevu jako přírodní surovině tedy nejčastěji vadí vlhkost a různé škodlivé organismy, které ho mohou napadnout. Ideální ale nejsou ani změny teplot a své udělá i UV záření. „Dřevo pod vlivem UV záření mění barvu, a pokud je současně vystaveno působení vody, vyloženě mu to ubližuje. UV paprsky totiž uvolňují z nechráněného dřeva lignin, což je měkká hmota mezi letokruhy,“ popisuje Radek Kříž na webu milujemedrevo.cz. To se však týká především zahradního nábytku, který může být vystaven těmto povětrnostním podmínkám delší čas. Jak se tedy starat o dřevěný nábytek v našich domácnostech. Základní rada zní, neutírat prach příliš mokrým hadrem. Takže volte spíše jen navlhčený hadr, třeba v mýdlové vodě, nebo prostě jen suchou prachovku.

NÁBYTEK VYŽADUJE PÉČI
Dobré je vyvarovat se i agresivním čisticím prostředkům, které by mohly narušit vrstvu laku. Dívejte se po přípravcích, které jsou určeny přímo na dřevěný nábytek. Pro ošetření se pak doporučují vosky a oleje. Takový tekutý vosk dodá nábytku jeho přirozený lesk, který už možná po čase začal ztrácet a zároveň ho i chrání. Právě tuto ochrannou vrstvu je třeba čas od času obnovit. Pravidelná údržba dřevěné podlahy se zase nese ve jménu lakování. Po nové nebo čerstvě nalakované podlaze byste neměli nějaký čas chodit. Uvádí se zhruba týden. Prodlužuje se tak životnost použitého laku. První týden po této době pak bychom měli podlahu čistit pouze nasucho. Sáhněte tedy raději po vysavači než mopu na vytírání. Nenamáhejte čerstvě připravenou podlahu zatím ani těžkým nábytkem nebo koberci. Takto ošetřený a odpočatý materiál se vám pak odvděčí při běžném úklidu, protože se lépe udržuje. Dřevěné podlaze prospívá i takzvané zdravé prostředí. Teplota v místnosti by se tedy neměla výrazně měnit, ale měla by ideálně pořád kolísat kolem 20 stupňů Celsia. I s vlhkostí je třeba pracovat, přílišné extrémy neprospějí ani vám, ani vaší dřevěné podlaze.

DŘEVO I BAMBUS DO KUCHYNĚ PATŘÍ
Připadá vám, že jíst z dřevěného nádobí je krok zpátky? Myslíte, že dřevo v kuchyni patří minulosti? Ba naopak, dřevo se i tady ještě pořád využívá. Můžete si pořídit nejen kvalitní dřevěné prkénko, ale vybavit dřevem třeba i celý příborník. Lžičky se vyrábí někdy také z bambusu, je lehčí než dřevo. Na odolnosti tím ale vůbec neztratí.

O 100 CM BAMBUSU VÍC KAŽDÝ DEN
Navíc je bambus považován za velmi ekologický materiál. Podle webu ekonea.cz může růst až o 100 cm denně a je tak plně obnovitelnou surovinou. Jeff Delkin and Rachel Speth, majitelé společnosti Bambu, která se výrobou nádobí z bambusu zabývá, využívají pouze certifikovaný BIO bambus. Vaše vidlička tak bude bez pesticidů, hnojiv a jiných chemických látek. Zakladatelé této firmy se dokonce odstěhovali až do Číny, aby se mohli stát součástí celého procesu výroby. I o tyto přírodní domácí pomůcky je ale potřeba se starat. Tak třeba dřevěné nádobí vůbec nepatří do myčky. Myjte ho postaru, pěkně ručně, pokud chcete, aby vám dlouho sloužilo. Dlouhý pobyt v horké vodě takto zpracovanému dřevu nesvědčí. Smyje se totiž vrstva oleje, či nátěru, kterým je dřevo ošetřeno. Mohou následně vznikat různé praskliny a nežádoucí ohnutí. Po umytí je třeba nechat nádobí dobře proschnout. Tento proces se ale nesnažte urychlit. Třeba tím, že položíte prkénko na radiátor nebo ho dáte vyschnout do trouby. I tímhle se materiály poškozují.

NAOLEJOVAT JE TŘEBA NEJEN JŮLII
Použijte na dřevěné nádobí jednou za čas rostlinný olej. Stačí tuhle kúru aplikovat jednou za pár týdnů. Určete si třeba pravidelný interval, ať se vám to lépe pamatuje. Zmírní se tak pronikání bakterií a látek z jídla do struktury dřeva. Stačí pár kapek dobře rozprostřených po celém povrchu. Proti pachům pak podle webu milujemedrevo.cz zabere mýdlová voda s trochou jedlé sody. Nahradit tuto ingredienci můžete ale i octem nebo citronovou šťávou a solí.

NA ZÁVĚR ZAJÍMAVOST
Stromy prý neumírají stářím, bývá to ale vinou nejrůznějších škůdců, lidských rukou nebo nějakých nemocí. Strom, který roste v městských částech se prý dožívá v průměru o třináct let méně než stromy, které rostou ve volné přírodě.