Umíte si doma připravit dobrou kávu?

Káva. Nápoj, který většina z nás pije i několikrát denně. Čím dál více lidí v kavárnách vyhledává dobrou kávu. Je možné si doma připravit stejnou? Odpověď zní ano. Stačí začít kupovat kvalitní kávová zrna, správně je pomlít, vybrat si jednu z možností příprav kávy a voila, i doma si můžete vychutnat stejně dobrý nápoj. Následující článek by vám měl napovědět, jak si doma výbornou kávu připravit a na co si dát pozor.

Typická vůně, barva i chuť. Káva je pro mnohé nedílnou součástí dne.

CESTA KÁVY NA NÁŠ STŮL
Než se hotová káva dostane na náš stůl, uplyne jeden rok od jejího zasazení. Kávové zrno se získává z rostliny zvané kávovník. Jak píše Petra Davies Veselá ve své Velké knize o kávě, káva je vlastně ovoce. Takzvané kávové třešně je možné jíst a jsou chutné. Kávový plod zraje přibližně 7 měsíců až jeden rok. Zrnka jsou pak schovaná v kávových třešních. Až uzraje plod, přichází na řadu sběr a zpracování. Po něm mají zrna 1–2 měsíce pauzu, během níž se musí nechat odpočnout. Nastává poslední fáze před samotnou přípravou kávy, a to její pražení v pražírně. Jedná se o velmi složitý proces, jelikož každá káva potřebuje jinou teplotu i délku pražení, která se v průběhu procesu může i měnit.

ARABIKU ČI ROBUSTU?
Existují dva základní druhy kávy – Arabika a Robusta. Arabika se řadí mezi kvalitnější kávy. Dělí se na několik odrůd, které se liší jak chutí, tak místem pěstování. Robusta je méně kvalitní a také levnější druh kávy, proto se s ním setkáte především v supermarketech.

VÝBĚROVÁ VS. KOMODITNÍ KÁVA
Jaký je rozdíl mezi výběrovou a komoditní kávou? Výběrovou kávu koupíte ve specializovaných obchodech, pražírnách nebo kavárnách. Musí totiž splňovat řadu kritérií. Na konci káva prochází testy kvality a degustací, zdali skutečně vše splňuje.
U výběrové kávy majitelé opravdu dbají na kvalitu. Komoditní kávy je na trhu daleko více než té výběrové. Většinou není kvalitní, neví se, odkud přesně pochází, ani jak byla zpracována. Nejlevnější najdeme v supermarketech. Velké množství se používá k výrobě instantní kávy.

DOMÁCÍ PŘÍPRAVA
Kávu jste si vybrali, nakoupili svůj oblíbený druh a přemýšlíte, co dělat dál? Je načase začít s její přípravou, která má také velký vliv na výslednou chuť připraveného nápoje. Pozor si dejte i na datum spotřeby, většina pražíren uvádí spotřebu půl roku až rok. Ale podle Veselé je ideální spotřeba kávy okolo dvou až čtyř týdnů od jejího upražení. Po namletí ztrácí káva čerstvost během půl hodiny. Lepší je tedy kupovat zrnkovou kávu, kterou si namelete těsně před přípravou.Nezapomeňte si správně nastavit hrubost mletí. Na webových stránkách www.cerstvakava.cz uvádí: Velmi hrubé mletí – cold brew, hrubé mletí – french press, středně namletá – vacuum pot, kónický dripper (trychtýřovitý filtr), jemně mletá – moka konvička, velmi jemná – espresso, extra jemné mletí – turecká káva.

HARIO V60
Metoda Hario V60 je metodou překapávané kávy. Samotný překapávač vypadá jako hrneček ve tvaru písmene V a má úhel 60º. Odtud pochází název. Do Haria vložíte filtrační papír propláchnutý v horké vodě, nasypete kávu, lehce zalijete a pak krouživými pohyby pomalu doléváte horkou vodou. Tak přípravu uvádí Jozef Augustín ve své knize U kávy o kávě a kávovinách.

ELEKTRICKÝ PŘEKAPÁVAČ
Z řady ručních překapávačů vám práci i čas může ušetřit elektrický překapávač. Princip je totiž stejný, jen vodu dávkuje stroj. Výhodou je velké množství kávy vyrobené za pár minut.

FRENCH PRESS
Dalším z jednodušších způsobů, jak si doma připravit kávu, je french press. Jedná se o konvičku s kovovým filtrem. Kávu byste do french pressu měli lít horkou, ale ne vařící. Doba louhování by pak neměla přesáhnout čtyři minuty. Potom kávu jednoduše stlačíte pístem dolů. Ihned ji podávejte a nenechávejte ji příliš dlouho stát v konvičce, to by mohlo chuť vaší připravené kávy zkazit.

VACUUM POT
S tímto překapávačem si budete připadat trochu jako v laboratoři. Skládá se totiž ze dvou skleněných baněk, které spojuje trubice a odděluje filtr. V horní nádobě je filtr. V dolní nádobě je umístěna voda, která se při zahřátí mění v páru a přechází do horní nádoby, kde se potká s kávou. Odstavením přístroje z plotýnky se pod tlakem přes filtr opět vrací do dolní nádoby jako hotová káva.

MOKA KONVIČKA
Moka konvička je založená na principu espressa, za použítí vysokého tlaku vodní páry. Jedná se většinou o hliníkovou, případně porcelánovou nebo nerezovou nádobu. Do spodní nádobky se nalije studená voda. Na sítko přidá pomletá káva a zašroubuje vrchní část. Konvička se dá vařit na plotýnku. Vařící voda v nádobce vytváří páru a přetlak, díky čemuž voda prochází sítkem přes namletou kávu. Hotová káva je pak v horní nádobce bez jakéhokoliv sedimentu.

DŽEZVA (TURECKÁ KÁVA)
Džezva je tradiční způsob přípravy turecké kávy. Nejprve se v džezvě ohřeje voda, poté se nasype mletá káva a promíchá se. Za chvíli káva začne kypět, těsně před bodem varu se však odstaví. Proces kypění může probíhat až třikrát. Hotovou kávu poté přefiltrujte přes jemné sítko.

POLO/AUTOMATICKÝ KÁVOVAR
Existují různé druhy poloautomatických a automatických kávovarů. Některé v sobě mají zabudovaný elektrický mlýnek nebo trysku na šlehání mléka a kávu připraví stisknutím tlačítka. Pokud se naučíte s pákovým kávovarem, budete schopni si doma udělat kávu jako v kavárně.

KAPSLOVÝ KÁVOVAR
Kapslový kávovar udělá kávu v podstatě za vás. Stačí doplnit vodu, vložit kapsli a stisknout tlačítko. Nevýhodou je velké množství odpadu, kterou kapsle vyprodukují (plast, hliník).

INSTANTNÍ KÁVA
Vyrobit instantní kávu je zřejmě nejjednodušší. Stačí kávový prášek v hrnku zalít vroucí vodou. Chuťově je však velice vzdálená ostatním zmiňovaným přípravám kávy. Podle Veselé většina výrobců používá velice nekvalitní kávová zrna.
Čerpané zdroje: Petra Davies Veselá – Velká kniha o kávě, Jozef Augustín – U kávy o kávě a kávovinách.